bpurple3

 

 Dimbra och Embla söker nytt hem!

 

 

bpurple2

                           

 

gmdog681225

 

Dessa två isländsk fårhundstikar, behöver få nytt hem!

 

dimbraochembla

 

Tellusdream Dimbra är född den 13 juni 2008 och

Tellusdream Embla den 28 augusti 2009.

 

De har väl inte utvecklats riktigt som jag hoppades rent exteriört och ska inte användas i avel som det var tänkt.

Det här är två pigga och glada tjejer, som dock kan vara något reserverade i möten med nya människor.
De behöver därför komma till en trygg, stabil och hundvan familj på landet, som har möjlighet att ge dem mycket tid för umgänge och aktiviteter. Helst inga små barn, då de inte har någon vana alls vid barn.


Isländsk fårhund är i sig en ganska krävande gårds och vallhund, så hundvana är ett krav. De är inga hundgårdshundar, som ska stå i en liten hundgård hela dagen. De behöver stora ytor för att kunna få röra sig fritt och en liten hundgård är bara lämplig för kortare tid.


Dessa två hundar är vana vid att ligga inne på nätterna och helst då i sängen... Dagarna tillbringas mest utomhus. Här har de drygt femtusen kvadratmeter inhägnad tomt, som de springer fritt på.

Dimbra är tyvärr dock en liten klättrare och behöver relativt höga stängsel för att inte ge sig ut på egna äventyr.

OBS! Säljs helst tillsammans och då är priset 9 000 kr! 

Säljs de var för sig, så är priset för Dimbra 5 500 kr och för Embla 7 000 kr.

 

För mer information, välkommen att kontakta kenneln via:

 

   mail eller   telefon2  telefon 0321-451 00!

 

 

 

Rasinformation

 

Den isländska fårhunden är en medelstor rektangulär vakt- och vallhund som hör hemma i gruppen nordliga gårds- och vallande spetsar. Många färger är tillåtna men en grundfärg ska dominera. Pälsen är dubbel med medellånga eller längre täckhår samt tjock, mjuk underull. Pälsen är som helhet utomordentligt vädertålig.

Bakgrund


Den isländska fårhunden är Islands enda inhemska hundras. Den härstammar från allmoge-hundar av spetstyp som skandinaviska sjöfarare förde med sig vid de första bosättningarna på Island under 800-talet.Släktskapet med de skandinaviska vallande spetsarna är påtagligt och grunden till den isländska fårhunden återfinns utan tvivel på den skandinaviska halvön och inom det nordeuropeiska barrskogsbältet öster därom. Inslag av hundar stammande från de brittiska öarna kan också skönjas. Utbytet mellan Island och de brittiska öarna har, under Islands drygt tusenåriga historia, varit större än vad vi skandinaver vanligen föreställer oss. Bra hundar och goda hästar har alltid varit till ovärderlig hjälp för människorna på ”Sagornas ö”. Åtskilliga historier beskriver hur stort värde man satte på goda vallhundar. Det beläggs bl a av islandsvännen och hundentusiasten Mark Watson som hävdar att bönder, när en valpsjukeepidemi slagit ut många hundar mot slutet av 1800-talet, kunde byta ”en häst och två får mot en sann islandshund”. Förutom att valla ska den isländska fårhunden vakta hus och gård. Den ska vara sin husbondes trogna följeslagare i de dagliga sysslorna på gården, en god kamrat i alla lägen.

Vallhunden


Det är primärt i arbetet med får som den isländska fårhunden värderats men den används även för att driva och samla hästar och kor. Då Island är fritt från stora rovdjur och enär de stora avstånden gjort boskapsstölder sällsynta, har det inte funnits behov av en aggressiv vakt- eller försvarshund. Den isländska fårhunden ska kunna valla tillsammans med rasfränder. För detta krävs vallningsintresse och en mentalitet som gör att fåren, hästarna och korna, som ska vallas, hamnar i fokus i stället för övriga hundar. Hundrasens vallande uppgifter är i första hand att samla och driva djur. Får och andra tamdjur som under sommarmånaderna fritt får vandra över oerhörda vidder för att söka sin föda samlas på hösten till skiljning och slakt. Tillsammans rider traktens bönder iväg med sina hundar för att utföra arbetet. Med sin fantastiska energi, sitt mod och sin uppmärksamhet bidrar hundarna till att djuren finner vägen till skiljningsplatserna. En ivrigt skällande islandshund får fart på tackor och lamm även när de trycker bakom lavablock eller i håligheter i den vulkaniska terrängen. Då får eller hästar ska hämtas eller kor ska mjölkas, får de ibland finna sig i att ha en envis liten hund i hasorna.

Vakthunden


Den isländska fårhunden betecknas ofta ”gårds- och vallhund”. Som gårdshund ska den hålla gården ren från friströvande djur som inte har där att göra. Den ska också varsko då främlingar är i antågande, inte så mycket för att uppmärksamma ett hot utan mer för att förbereda ett besök. De isländska bondgårdarna har enligt tradition under århundraden erbjudit husrum åt resenärer. Den isländska fårhunden är med sitt skall en ypperlig varnande vakthund som absolut inte får vara aggressiv.

Eftersom det inte finns några rovdjur på Island, så har rasen inte så mycket jaktinstinkt. Det enda den ska skrämma iväg är rovfåglar för att skydda nyfödda lamm och föl. De kan ofta sitta och spana upp mot himlen för att snabbt kunna jaga iväg faror från ovan, fåglar lika väl som flygplan.

I flerbostadshus och i tätbebyggda områden kan en skällande vakthund uppfattas som påfrestande. Något att tänka på!

Temperament


Islandshunden, som den ofta benämns i dagligt tal, är en härdig och vaken hund med ett livligt temperament. Den är vänlig, nyfiken och modig. Den ser nöjd ut och tycks ofta leende. Många kan vittna om hundens självständighet. Trots detta har den lätt att lära, såväl sådant man önskar som motsatsen. Behandlingen av den lilla valpen i det nya hemmet är därför mycket viktig. En valp som t ex fritt får ströva omkring utanför den egna gården under sina tidiga upptäcksfärder kan som vuxen komma att leva ett vagabonderande liv såväl nära som fjärran. Inte sällan slutar sådana hundar sina dagar på landsvägen efter ett alltför häftigt möte med en bil. En hund som däremot fått lära sig gårdens gränser som liten, blir gårdsfast och hemkär. Den isländska fårhunden ska vara glad i människor och fungera med andra hundar i sitt arbete men den är tydlig i sitt vaktande av gården mot främmande djur. Harar, grävlingar, kråkor och andra djur som passerar över gården (reviret) blir bortfösta snabbt och distinkt. För att trivas med tillvaron behöver islandshunden inte bara fysisk motion. Rasens ursprungliga arbetsuppgifter, i synnerhet de vallande, ställer stora krav på hjärnans medverkan. Det gör att den måste få använda sitt huvud för att må bra. En hund som inte är i arbete bland djur på en gård kan få sitt mentala behov tillfredsställt genom lydnadsträning, bruksarbete eller annan problemlösning som kräver att den ”använder huvudet”. Rasens, i grunden, livliga beteende gör att stresslekar (högfrekvent boll- och pinnkastning, livliga jaktlekar mm) är olämpliga. Den rastypiska självständigheten kan, utan kontakt och ledarskap, resultera i en självsvåldig hund som gör som den själv vill utan hänsyn till husse eller matte. God kontakt, ett tydligt ledarskap och en plats i flocken (familjen) från tidig ålder är därför de viktigaste ingredienserna för den grundtrygghet varje isländsk fårhund behöver i livet.

 

 

 

 

 

 

Till sidans topp!                           Till startsidan! 

 

 

 

Besökare på denna sida sedan 3 april 2010

 

blogger analytics

 

 

 

 

 

copyright